Kies / Choose / Choisi / Wählen Sie

 Nederlands   English   Francais   Deutsch


 

Restaurant en Allergie

Entree 2/6 :

Waar gaat het om?
De maatregelen die genomen moeten worden om een veilige maaltijd te kunnen serveren.

[HOME]
1.
Waar gaat het om?
2. Welke maatregelen?
3.
Beleid en wat meer?
 

[entree 1]                                                                                 [Entree 3]
 

Realiseer je dat, binnen een bedrijf, het nemen van maatregelen voor de preventie van en om te reageren op allergische reacties (het allergenen management systeem) het meest zinvol zijn wanneer ze gebaseerd zijn op een risico beheersysteem. Dit betekent dat het bewustzijn over voedselveiligheid en de mogelijkheid van voedselallergische reacties bij iedereen in het bedrijf aanwezig zou moeten zijn. Iedereen heeft te maken met de voedselallergische gast. Van de gastvrouw / gastheer die de gasten ontvangt en het bedienend personeel tot de chef-kok en het keukenpersoneel dat onder zijn leiding, maar ook zelfstandig de gerechten bereidt. 

Zo'n voedselveiligheid beheersysteem heeft u waarschijnlijk al, want door de activiteiten die u als restauranteigenaar/houder of cateringeigenaar uitvoert bent u al verplicht om te voldoen aan enige vorm van beheersing van voedselveiligheid (HACCP), maar ook aan een aantal andere wetten ter bescherming van uw gasten.

Het formuleren en in werking nemen van maatregelen voor de beheersing van het risico op een allergische reactie is maar een kleine stap.

Het gaat om de volgende maatregelen:

  • Instellen van een beleid voor allergenen management
    • gedocumenteerd
    • educatie en training personeel
    • toezicht op naleving
    • correctieve maatregelen
       
  • inventarisatie van de allergenen in uw bedrijf bij:
    • gebruikte grondstoffen (inkoop)
    • samengestelde producten
    • opslag
    • receptuur
       
  • inventarisatie van werkwijze:
    • gebruik van allergenen
    • mogelijkheid tot vervangen van allergenen
    • mogelijke kruisbesmetting door:
      • gebruikte apparatuur/gereedschappen
      • herverwerken producten
      • volgorde van handelingen
         
  • inventarisatie voor herkenning van allergenen:
    • verpakking
    • etikettering

[entree 1]                                                                                 [Entree 3]

   

Home        Contact         FAQ        Sitemap

© 2008 Nederlands Anafylaxis Netwerk. All rights reserved