Kies / Choose / Choisi / Wšhlen Sie

 Nederlands   English   Francais   Deutsch


 

Restaurant en Allergie

Entree 3/6 :

Waar gaat het om?
De maatregelen die genomen moeten worden om een veilige maaltijd te kunnen serveren.

[HOME]
1.
Waar gaat het om?
2.
Welke maatregelen?
3.
Beleid en wat meer?

 
[entree 2]                                                                         [voorgerecht 1]

Om maatregelen structureel op te zetten zijn er twee manieren. Een volgens de "officiŽle"normen zoals het "Instellen van een beleid voor voedselveiligheid incl. allergenen management volgens een ISO (International Standard Organization) norm, de zgn.  ISO 22000:2005 norm evt. geÔntegreerd met de HACCP procedure.
Maar dat zijn veel omvattende en vaak bureaucratische activiteiten waar het Midden en Klein bedrijf, zoals Restaurants en Cateringbedrijfjes,  niet echt op zit te wachten. Uiteraard kun je hier wel informatie hierover vinden op deze website [klik hier] maar er is ook een pragmatische manier waar de verschillende systemen gecombineerd worden en die dan toch ook het hetzelfde effect hebben.

Het gaat om het uitspreken van de intentie om iets op een bepaalde manier te doen en er dan voor te zorgen dat dit ook op die manier gedaan wordt.
dit betekend wel dat er een aantal zaken gedocumenteerd moeten worden. Dit betreft met name de uitspraak om een vooraf ingestelde doelstelling te realiseren en op welke manier je dit wilt bereiken. Hieronder valt ook de educatie en training van jezelf en het personeel, maar ook op welke wijze je de toezicht op naleving van de ingestelde regels uitvoert en hoe en welke correctieve maatregelen je gaat nemen als het onverhoopt fout gaat. Dit alles zorgt er voor dat je je van te voren gestelde doelen zult kunnen behalen en zult kunnen handhaven.
Dit noemen ze een kwaliteitscirkel en die kan er dus zo uit zien:

Plan-Do-Check-Act

De volgende stappen worden doorlopen bij het opzetten en invoeren van een managementsysteem.

OriŽnteren (Plan)

  • bewustwording creŽren, zowel bij de medewerkers als bij de directie
  • nulmeting op basis van ISO 22000:2005 uitvoeren
  • doelen stellen, zowel voor het project zelf als binnen het kader van voedselveiligheid en allergenenmanagement
  • plan van aanpak voor de rest van het project opstellen
  • organisatie voorbereiden

Opzetten en invoeren (Do)

  • basis van het voedselveiligheid- en allergenenmanagementsysteem opzetten
  • procedures, werkinstructies en formulieren ontwikkelen
  • Voedselveiligheid- / allergenenmanagementsysteem invoeren

Beoordelen (Check)

  • interne audits uitvoeren, bijvoorbeeld aan de hand van ISO 22000:2005
  • management review uitvoeren

Verbeteren (Act)

  • verbeterprojecten

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u weten wat onze consultants voor u kunnen betekenen,
neemt u dan contact op via telefoonnummer (078) 639 0356
of e-mail:
support@anafylaxis.nl

Om hiermee aan de gang te gaan is het van belang dat u eerst weet wat u allemaal heeft. Pas vanuit de basis kunt u plannen maken om de dagelijkse gang in het bedrijf evt. te veranderen. En soms blijkt uit de inventarisatie al dat de aanpassingen die gedaan moeten worden tot een minimum zijn beperkt omdat u alles al (bijna) heeft zoals het zou moeten zijn.
Laten we eerst maar eens kijken wat er bij de inventarisatie komt kijken...
[lees verder] 

[entree 2]                                                                         [voorgerecht 1]


Home        Contact         FAQ        Sitemap

© 2008 Nederlands Anafylaxis Netwerk. All rights reserved