Kies / Choose / Choisi / Wšhlen Sie

 Nederlands   English   Francais   Deutsch


 

Restaurant en Allergie

Voorgerecht
2/4 :

Welke rol heeft het keukenpersoneel?
Hoe bereid je een veilige maaltijd?
Wat is kruisbesmetting?
Hoe ontstaat en voorkom je kruisbesmetting?

[HOME]
1.
Rollen van het personeel?
2.
Bereiden veilige maaltijd?
3.
Kruisbesmetting?
4.
Allergenen in de praktijk?
 
[hoofdgerecht 1]                                                               [hoofdgerecht 3]

OPENHEID

Om voedselallergische gasten welkom te heten is het belangrijk dat zij kunnen zien welke inspanningen u heeft gedaan om het hen zo goed (veilig) mogelijk naar  hun zin te maken.

Zorg voor een allergie vriendelijk menu.
Dit kan op meerdere manieren: Kijk uw huidige menu na en identificeer de ingrediŽnten en zorg dat er informatie beschikbaar is over de allergenen in de ingrediŽnten.

Ken de oorzaken van reacties.
Onderzoek heeft aangetoond dat reacties vaak optreden door onverwachte inname van het voedselallergeen. Voedingsmiddelen zoals pinda of noten (walnoot, amandel, pistache, pecannoot, etc.) worden vaak "verborgen" in sauzen, dressings of desserts.

Gebruik veilige olie om in te bakken of te frituren
Onderzoek wees uit dat hoog geraffineerde pindaolie (arachideolie) en sojaolie veilig ingenomen kon worden door mensen die allergisch zijn voor respectievelijk pinda en soja. Echter, sommige artsen adviseren hun pinda-allergische patiŽnten voor alle zekerheid pindaolie te vermijden en de soja-allergische patiŽnten om sojaolie te vermijden. 
Maar een goed alternatief is het gebruiken van bijvoorbeeld olijfolie.

Pindaolie (arachideolie) wordt veel gebruikt omdat het een een hoger kookpunt heeft en dus op een hogere temperatuur gebruikt worden voor het bereiden van bijvoorbeeld frituursnacks of frites.
Als deze olie gebruikt wordt voor het bereiden van een product waar een allergeen is zit, dan zullen andere producten die bereid worden in die olie ook dat allergeen gaan bevatten en zo mogelijk een reactie kunnen veroorzaken.
Dit kan omdat tijdens het bereiden, eiwitten die deel uitmaken van het voedingsmiddel dat een allergische reactie kan veroorzaken, vrijkomen in opgenomen worden in de olie.

Koud geperste, geperste of ge-extrudeerde oliŽn (soms gepresenteerd als "Gourmet olie" van voedingmiddelen als pinda, sesamzaad, of walnoten bevatten eiwitten en zijn dus niet veilig voor mensen die allergisch zijn voor dat voedingsmiddel.


Wees ALERT op hoog risico menu keuzes:

Gefrituurd voedsel heeft een hoog risico omdat de gebruikte olie vaak gebruikt wordt voor meerdere voedingsmiddelen. Tenzij je een aparte toegewezen frituurinstallatie of een aparte pan met eigen olie die gebruikt kan worden special voor het bereiden van het voedsel, biedt anders geen gefrituurd voedsel aan aan voedselallergische gasten.

Desserts of nagerechten hebben een flink aantal allergische reacties veroorzaakt omdat ingrediŽnten zoals, noten, vaak opduiken in onverwachte plekken. Voedselallergische gasten kunnen het veiligst gewoon het dessert vermijden en kiezen voor vers fruit of een enkel voedingsmiddel speciaal voor het bewerkt tot dessert.

Sauzen kunnen gebruikt worden in entrees of in desserts. Tenzij je absoluut zeker bent over de gebruikte ingrediŽnten, bereid je het gerecht voor de voedselallergische gast zonder saus.

Entrees bedekt in een deegpakketje of gerechten zoals burrito's of wraps, beperken de voedselallergische gast een visuele inspectie van het voedsel, een voorzorgsmaatregel dat belangrijk is voor iedereen met voedselallergie.
Dit soort eten is misschien niet een goede keuze voor gasten met een voedselallergie.

Combinatie Voedsel, zoals ťťnpansgerechten, bevatten vele ingrediŽnten, waarvan sommige moeilijk te herkennen zijn.
Tenzij je het speciaal bereid hebt kun je beter, voor alle zekerheid, gasten met voedselallergie dit soort gerechten niet aanbieden. 


Vermijd kruisbesmetting

Kruisbesmetting gebeurt wanneer eiwitten van twee of meer voedingsmiddelen bij elkaar komen [lees verder]

[hoofdgerecht 1]                                                               [hoofdgerecht 3]


Home        Contact         FAQ        Sitemap

© 2008 Nederlands Anafylaxis Netwerk. All rights reserved