Kies / Choose / Choisi / Wšhlen Sie

 Nederlands   English   Francais   Deutsch


 

Restaurant en Allergie

Introductie: 6/6

Hier vindt u achtergrond informatie over allergie en anafylaxis. Wat het is; waar je allergisch voor kunt zijn; wat de klachten kunnen zijn; wie het kunnen krijgen;op wie het invloed heeft; etc.

[HOME]
1. Wat is Allergie?
2.
Wat zijn Allergenen?
3.
Wat zijn de Klachten?
4.
Wie krijgt het?
5.
Wat is de Impact?
6.
Wat is de behandeling?

Is er een behandeling voor Allergie en wat is deze dan?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, de behandeling hangt af van de oorzaak van de allergie.

AllergieŽn komen en gaan! Zoals eerder aangegeven betekent dit dat iedereen een allergie kan krijgen, alleen de ťťn eerder dan de ander en dat hangt dan weer af van verschillende  factoren zoals erfelijkheid en blootstelling. Aan de andere kant kun je ook over een allergie "heen groeien" m.a.w. op gegeven moment gaat een allergie ook weer weg. Dit gegeven geldt voor alle allergieŽn.

Kijken we naar de behandeling voor bijvoorbeeld hooikoorts (allergische rhinitis) dan kun je afhankelijk van de mate van last die je hebt en de soort allergeen waar je op reageert, uiteraard in overleg met de behandelend arts, evt. in aanmerking komen voor een immunotherapie (een langdurige kuur waarbij langzaam geprobeerd wordt om het afweersysteem tolerant te maken voor ťťn allergeen (soms meerdere)). Wanneer je hiervoor niet in aanmerking komt kun je de symptomen (klachten) bestrijden door medicijnen (anti-histamine) te nemen.

Als vermijding niet helpt kunnen bij een allergie voor stekende insecten (bijvoorbeeld wespengifallergie) de reacties variŽren van milde klachten die te verhelpen zijn met antihistamine tot levensbedreigende reacties waarbij direct handelend opgetreden moet worden omdat anders de patiŽnt zou kunnen overlijden.

Er is dan een noodsituatie ontstaan en er moet direct gehandeld worden!

De eerste actie
die genomen moet worden is het toedienen van adrenaline (als de persoon dit bij zich heeft is dat in de vorm van een adrenaline auto-injector, zoals de EpiPenģ), daarna moet direct een ambulance gebeld worden via 112. Vermeld dan dat het gaat om een anafylactische reactie! dit is een levensbedreigende situatie.

Voor de preventie van een voedselallergische reactie is maar ťťn behandeling: VERMIJDING!

Als vermijding niet lukt kan een voedselallergisch persoon verschillend reageren, dit is o.a. afhankelijk van: de manier waarop de blootstelling heeft plaats gevonden; de hoeveelheid allergeen waaraan blootgesteld is; soort allergeen waaraan de persoon blootgesteld is; maar ook van een aantal persoonlijke factoren zoals, hoe heftig reageert de persoon "normaal"; hoe is de gezondheid van de persoon op het moment van reageren, is er net vůůr het eten ůf vlak nŠ het eten inspanning geleverd (zgn. "Exercise-Induced" Anafylaxis), staat de persoon onder druk (zgn. "Stress-Induced" Anafylaxis) en andere nog niet bekende factoren.
Deze reacties kunnen variŽren van milde huidklachten of klachten rond de mond (zgn. oraal allergie syndroom) tot een ernstige reactie (anafylaxis). Hierbij kan een levensbedreigende situatie ontstaan zodra de ademhaling (luchtwegen) en/of het hart-vaat systeem klachten gaan geven. Ook hier moet dan, net als hierboven beschreven bij insectenallergie, direct direct handelend opgereden moet worden omdat anders de patiŽnt zou kunnen overlijden. De eerste actie die genomen moet worden is het toedienen van adrenaline (als de persoon dit bij zich heeft is dat in de vorm van een adrenaline auto-injector, zoals de EpiPenģ), daarna moet direct een ambulance gebeld worden via 112.

[introductie 5]                                                                            [entree 1]


Home        Contact         FAQ        Sitemap

© 2008 Nederlands Anafylaxis Netwerk. All rights reserved