Kies / Choose / Choisi / Wšhlen Sie

 Nederlands   English   Francais   Deutsch


 

Restaurant en Allergie


Voorgerecht 2.1.1/4 :

Beleid
Inkoop van grondstoffen
Opslag van grondstoffen
Voorlichting & Training Personeel

[HOME]
1.
Beleid (2) en wat meer?
2.
Welke maatregelen?
2.1
Vervolg maatregelen?
2.1.1 Gast Perspectief
2.1.2. Restaurant Perspectief
3.
Inventarisatie (1)?
4.
Inventarisatie (2)?


 

[voorgerecht 2.1]                                                          [voorgerecht 2.1.2]
 

-- Vertrouwen, net als kunst, komt nooit van het weten van alle antwoorden; het komt door open te staan voor alle vragen. --

Samenwerken om uit eten te gaan!

Perspectief van de Gast!
Gebaseerd op ervaring en onderzoek, kan de volgende benadering helpen om een gezellige dineerervaring op te doen, ongeacht het restaurant, keuken of locatie. De volgende suggesties omvatten hoe:

  1. je jezelf kunt aanleren hoe je uit eten kunt gaan wanneer wanneer je een speciaal dieet nodig hebt
  2. je kunt vaststellen of je je op je gemak voelt om een maaltijd te gebruiken
  3. je de maaltijdopties en je voorkeuren kunt identificeren
  4. je de mate van voorbereiding kunt vaststellen
  5. je jouw speciale dieetwensen kunt communiceren met het restaurant
  6. je de maaltijd kunt bestellen
  7. je bestelling kunt ontvangen en van de maaltijd kunt genieten
  8. je de dineerervaring terugkoppelt

1. Aanleren hoe je uit eten kunt gaan wanneer wanneer je een speciaal dieet nodig hebt. [top]

  • Lees van toepassing zijnde literatuur
    • Neem boeken door, publicaties, restaurant beschrijvingen en bezoek bijeenkomsten om je bewust te maken
    • doorzoek het Internet en ander referentie materiaal
  • Praat met anderen die een zelfde soort dieet moeten volgen
    • Neen een abonnement op Shock! Tijdschrift voor de ernstige allergische reactie. [klik hier]
    • Neem deel aan bijeenkomsten / trainingen en discussiefora
  • Woon educatie bijeenkomsten bij

2. Vaststellen of je je op je gemak voelt om een maaltijd te gebruiken. [top]

  • Identificeer je veiligheidsfactoren
    • bepaal hoe je je psychisch voelt
    • bepaal hoe veilig je je moet voelen
  • gebaseerd op je eigen eerdere vereisten en ervaringen evalueer welke landkeukens een laag risico en welke een hoog risico hebben
  • Maak een inschatting van specifieke keukens:

3. Identificatie van maaltijdopties en voorkeuren [top]

  • stel vast welk type eetgelegenheid en atmosfeer jouw voorkeur heeft:
    • haute cuisine / duurder restaurant
    • familie georiŽnteerd restaurant
    • Fastfood / snel service restaurant
    • Neem mee / snackbar restaurant
  • Bepaal welke keuken jouw voorkeur heeft:
    • nieuw en onderscheidend
    • bekend met het menu
    • begrip van bereidingwijze
  • Bepaal of het van belang is om ergens heen te gaan waar:
    • het nieuw en onderscheidend is
    • je al eerder gegeten hebt en je de veilige maaltijden kent
    • gluten en allergie vriendelijk
    • mensen je kennen
  • Kies jouw restaurant

    [vragen die je jezelf kunt stellen]


4. Vaststellen van de mate van voorbereiding
[top]

  • Onderzoek indien nodig op:
    • keukeningrediŽnten en bereidingwijze
    • restaurant menu mogelijkheden
  • Bepaal de beste tijd voor jouw reservering of maaltijd
    • beslis om een restaurant binnen te lopen wanneer het jouw uitkomt
    • reserveer een tijd die jouw uitkomt
    • reserveer op een tijd waarop het normaal gesproken niet druk is
  • bepaal de mate en het niveau van communicatie en interactie dat nodig is met het restaurant:

5. Communicatie van de dieetvereisten met het restaurant [top]

  • stel je strategie vast hoe je jouw dieetvereisten uitlegt
    • kans op anafylactische shock
    • volg een medisch voorgeschreven dieet
    • heb ernstige voedselallergie
    • heb een speciaal dieet
  • Initieer je eerste contact met het restaurant
    • ga naar het restaurant zonder eerst te communiceren
    • voordat je de deur binnen gaat, bel vooruit tijdens "rustige"tijden en bespreek de menu mogelijkheden met het restaurantbedrijfsleider / eigenaar
    • afhankelijk of je je comfortabel voelt, doe je je bestelling vooraf
  • Bespreek de vereisten met het restaurant personeel en gebaseerd op hun! kennis over speciale diŽten, vraag, indien nodig, om een manager of de chef-kok te spreken om te regelen dat het een zo veilige mogelijke maaltijd wordt

    [vragen die je jezelf kunt stellen]

6. Bestellen van de maaltijd [top]

  • Vaststellen van referentie materiaal die je nodig hebt om een maaltijd te bestellen
    • bepaal of je een restaurant/allergiekaart [zie hier] dat aangeeft dat je een speciaal dieet hebt, moet laten zien aan de kelner, gebaseerd op hoe gemakkelijk je je voelt of hoe goed je de taal machtig bent.
    • verwijs, indien nodig, naar je aantekeningen, boekjes, snelle referentie kaartjes, vertaalkaartjes en buitenlandse zinnen/taal boekjes
  • Bespreek het menu met het restaurant personeel
  • stel de juiste vragen om de maaltijd keuze te kunnen vaststellen, gebaseerd op keuken, gerecht en voorkeur
  • Leg je zorg uit aan de restaurantbedrijfsleider / eigenaar
  • realiseer je dat wanneer het in een restaurant erg druk is je het beste speciale verzoeken tot een minimum kunt beperken
  • Plaats je bestelling
  • verzoek dat het eten speciaal bereidt wordt
  • bevestig je bestelling met de restaurantbedrijfsleider/eigenaar

    [vragen die je jezelf kunt stellen]

7. Ontvangen van je bestellen en genieten van de maaltijd [top]

  • bevestig je bestelling bij ontvangst
  • herhaal jouw verzoek voor een speciale bestelling
  • ontvang het gerecht en kijk hoe het bereidt is
  • Geniet van je maaltijd
  • accepteer het gerecht
  • verzoek om een ander aangepast gerecht als er niet aan je verzoek is voldaan [tip]
  • Ontspan en geniet van het etentje uit
  • complimenteer het personeel over de gedetailleerde aandacht voor het bereiden en serveren van jouw speciale verzoek
  • geef een genereuze fooi voor een goede en bedachtzame service
  • bezoek het restaurant weer gebaseerd op jouw ervaring

    [vragen die je jezelf kunt stellen]

8. Terugkoppelen van jouw Diner ervaring [top]

  • Geef constructieve terugkoppeling aan de restaurantbedrijfsleider / eigenaar over jouw dineer ervaring
  • beveel het restaurant aan je vrienden en familie aan
  • verwittig restaurant verwijzingprogramma's over jouw ervaring [hier en hier]

    [vragen die je jezelf kunt stellen]

[voorgerecht 2.1]                                                          [voorgerecht 2.1.2]


Home        Contact         FAQ        Sitemap

© 2008 Nederlands Anafylaxis Netwerk. All rights reserved